Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η λίστα για το μαιευτήριο!!



     Για να θυμούνται οι παλιές μανούλες (όπως εγώ) και να μαθαίνουν οι καινούργιες!!! Η λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε στο μαιευτήριο! Την ξεσκόνησα πριν ένα μήνα, όταν ετοίμαζα τα πραγματάκια μας για την ολιγοήμερη παραμονή μας στο νοσοκομείο! Καλό είναι να ετοιμαστείτε τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, ώστε όταν μπείτε στο μήνα σας να είστε έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φύγετε! Η λίστα που έχω φτιάξει ισχύει για δημόσιο νοσοκομείο, αφού στα ιδιωτικά ίσως σας παρέχουν κάποια από αυτά τα πράγματα. Οπωσδήποτε ρωτήστε τη μαία ή το γιατρό για επιπλέον πληροφορίες!!!


     Τα πράγματα για το μαιευτήριο χωρίζονται σε 4 κατηγορίες/τσάντες. Η βαλίτσα της μαμάς, η βαλίτσα του μωρού, η τσαντούλα της μαμάς και η τσαντούλα του μωρού για την αίθουσα τοκετού. Κάποια από αυτά που σας γράφω, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το κυλικείο του νοσοκομείου, αλλά αν θέλετε να είστε άψογα προετοιμασμένες και να κάνετε και οικονομία (και αν θα γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο εννοείται) σας προτείνω να τα έχετε ετοιμάσει από το σπίτι. Επίσης, σας προτείνω αν έχετε τη δυνατότητα, να αφήσετε το αυτοκίνητο σας παρκαρισμένο στο νοσοκομείο, ώστε να έχετε εκεί κάποια ογκώδη αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, σε περίπτωση που τα χρειαστείτε (γιατί μπορεί και να μην τα χρειαστείτε). Μην τα κουβαλάτε άδικα μέσα στους διαδρόμους!


1. Η βαλίτσα της μαμάς.
Εγώ χρησιμοποίησα και τις δυο φορές ένα σακ-βουαγιάζ, το οποίο γέμισα με τα εξής:

  • 4 βαμβακερά νυχτικά με κουμπιά στο στήθος, για να μπορώ να θηλάσω με άνεση. Ναι, αυτά τα γιαγιαδίστικα!!! Δε χρειάζεται να είστε όμορφη, αρκεί να νιώθετε άνετα!!! Διαλέξτε κοντομάνικα ή μακρυμάνικα, αναλόγως αν γεννάτε καλοκαίρι ή χειμώνα. Αποφύγετε τις πυτζάμες, αφού θα πρέπει να τις βγάζετε τακτικά για να πλένεστε. Σας λέω 4, επειδή αυτά εύκολα μπορεί να λερωθούν και θα θέλετε να είστε καθαρές όταν θα βγαίνετε στο διάδρομο ή όταν θα έχετε επισκέψεις! Αν είναι κατακαλόκαιρο, να πάρετε νυχτικιά τιράντα, γιατί αλλιώς μπορεί να βγάλετε τη μπέμπελη!
  • Ρόμπα.  Αν είναι χειμώνας, ενδεχομένως στο διάδρομο η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη από αυτή του θαλάμου σας, οπότε ρίξτε κάτι πάνω σας καλού κακού! Επίσης, οι νυχτικές είναι ελαφρώς διαφανείς και θα χρειαστείτε τη ρόμπα αν δεν θέλετε να φαίνονται τα... εσώψυχά σας!!! Δώστε και πάλι προσοχή στην εποχή που θα γεννήσετε για να κάνετε τη σωστή επιλογή.
  • Σουτιέν θηλασμού. Σας προτείνω να το έχετε εύκαιρο και όχι μέσα στη βαλίτσα σας, ώστε πριν φύγετε για το μαιευτήριο να το φορέσετε. Όταν θα γεννήσετε είναι πολύ πιθανό να σας φέρουν αμέσως το μωρό να το θηλάσετε και με τα συμβατικά σουτιέν δεν θα είναι εύκολο! Φροντίστε ώστε το σουτιέν θηλασμού που θα αγοράσετε να είναι βαμβακερό, να μην έχει μπανέλες (θα το φοράτε και στον ύπνο!) και να είναι 1 νούμερο μεγαλύτερο από το νούμερο που φοράτε τώρα, καθώς το στήθος πρήζεται από την παραγωγή γάλακτος. Επειδή τα σουτιέν αυτά είναι ακριβά, σας προτείνω να αγοράσετε από κατάστημα H&M ή σε περίοδο εκπτώσεων είτε από το διαδίκτυο. Έχω ανακαλύψει αυτή τη σελίδα και σκοπεύω την επόμενη φορά να αγοράσω από εκεί! Εκτός του ότι είναι φθηνότερα, έχει φοβερά σχέδια που δεν τα βρίσκεις εύκολα στα μαγαζιά! Όπως και να'χει, ζητήστε να σας κόψουν κάτι! Οι καιροί είναι δύσκολοι και εσείς θα χρειαστείτε σίγουρα πάνω από ένα σουτιέν, αν αποφασίσετε να θηλάσετε!!!
  • Παντόφλες. Ε, δε θα τριγυρνάτε και με γόβες!!
  • Πετσέτες. Μια πετσέτα προσώπου, μια πετσέτα μπάνιου,  μια χεριών και πολλές μικρές, αφενός για το πλύσιμο του στήθους μετά το θηλασμού και αφετέρου για το στέγνωμα της ευαίσθητης περιοχής, την οποία θα πλένετε πολύ συχνά, αν γεννήσετε φυσιολογικά (για την καισαρική θα σας γελάσω!). Αποφύγετε να πάρετε μαζί τις καλές σας πετσέτες και προτιμήστε σκούρα χρώματα (για ευνόητους λόγους!!)
  • Λαστιχάκια για τα μαλλιά. Αν έχετε πιανούμενα μαλλιά, θα σας χρειαστούν! Καλου κακού, περάστε κι ένα στο χέρι σας όταν πάτε να γεννήσετε!! Αν τα μαλλιά σας δεν πιάνονται, σωθήκατε!! Ειδικά αν είναι καλοκαίρι!!!
  • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.
  • Σαπούνι προσώπου και κρέμα ημέρας, αν χρησιμοποιείτε.
  • Σαμπουάν και αφρόλουτρο. Για να μην κουβαλάτε έναν τόνο πράγματα, προτιμήστε είτε δειγματάκια, είτε προϊόντα 2 σε 1! Εγώ εφοδιάστηκα με δείγματα!!!
  • Πιστολάκι και βούρτσα για τα μαλλιά.
  • Επιθέματα στήθους. Εφοδιαστείτε με αρκετά!!! Τον πρώτο καιρό που το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, το στήθος σας θα παράγει πολύ γάλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει διαρροή! Τα επιθέματα κάνουν τη δουλειά της σερβιέτας, τοποθετούνται στο σουτιέν και απορροφούν το επιπλέον γάλα. Και αυτά καλύτερα να τα τοποθετήσετε στο σουτιέν πριν πάτε να γεννήσετε!
  • Σερβιέτες λοχείας. Τις πρώτες μέρες το σώμα θα βγάζει τα υγρά που δε χρειάζεται πια. Για το λόγο αυτό θα χρειαστείτε πολύ μεγάλες σερβιέτες, ώστε να έχετε επαρκή κάλυψη. Καθώς περνούν οι μέρες, θα δείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρότερες, δηλαδή τις κανονικές σερβιέτες περιόδου.
  • Εσώρουχα. Πάρτε πολλά!!!! Καλύτερα να είναι σκούρα αλλά υπάρχουν και αυτά της μιας χρήσεως! Δείτε τι σας βολεύει! Εγώ είχα πάρει τα κανονικά μου και χάρη στις πολύ καλές σερβιέτες, δεν πέταξα ούτε ένα!!!
  • Ρούχα εξόδου και αναπαυτικά παπούτσια. Μην πάρετε μαζί σας ρούχα που φορούσατε πριν μείνετε έγκυος! Η κοιλιά και τα κιλά δε φεύγουν μόλις γεννήσετε! Πάρτε ένα φόρεμα ή ένα κολάν για το καλοκαίρι και ένα σετ φόρμες για το χειμώνα. Από αυτές που φορούσατε μέχρι χθες!!!
  • Διάφορα προσωπικά είδη, όπως ενυδατικό για τα χείλη, καθρεφτάκι, μπατονέτες, φορτιστή για το κινητό, γυαλιά ηλίου αλλά και τα φάρμακά σας.
  • Υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια ή και αντισηπτικό υγρό.
  • Τοπικό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή. Η μαία μου συνέστησε το Intim Aid της Frezyderm, το οποίο γράφει πως είναι ιδανικό για μετεγχειρητική χρήση. Είναι πολύ καλό για την περίπτωσή σας.
  • Χαρτομάντηλα.
  • Καλύμματα μιας χρήσης για τη λεκάνη. Πολύ σημαντικό!!!! Δεν είναι ότι καλύτερο ούτε να καθίσετε στις τουαλέτες του νοσοκομείου, αλλά ούτε και να στέκεστε όρθια ή σε διάφορες άβολες στάσεις!!! Τα καλύμματα θα σας σώσουν, πάρτε δυο πακέτα γιατί θα πηγαίνετε συχνά!
  • Κρέμα για τις θηλές. Εμένα γιατί δε μου το είχε πει κανένας; Πέρασα άδικα ένα μήνα εξαιρετικού πόνου, μόνο και μόνο επειδή δεν ήξερα τη λανολίνη!!! Εφοδιαστείτε με λανολίνη και αν μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε ήδη από τον 9ο μήνα! Η λανολίνη είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, προέρχεται από ζώα και έχει την υφή της βαζελίνης. Απλώνετε τη λανολίνη στις θηλές και αυτή τις αδιαβροχοποιεί και τις μαλακώνει. Έτσι, ο θηλασμός δε γίνεται επίπονος μετά από μερικές μέρες (αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι θηλές είναι άμαθες στο θηλασμό και όχι αρκετά ελαστικές) αλλά και να εμποδιστούν οι πληγές. Τη λανολίνη μπορείτε να την απλώνετε στις θηλές μετά από το θηλασμό και αφού έχετε πλύνει και σκουπίσει καλά το στήθος σας. Δε χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν τον επόμενο θηλασμό.
  • Σακούλα για τα άπλυτα.
  • Απαλό χαρτί υγείας. Μπορεί να έχει αλλά εφοδιαστείτε με ένα καλού κακού! Τα νοσοκομεία περνάνε κρίση στις προμήθειες!!
  • Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας. Για κάθε χρήση!
  • Φωτογραφική μηχανή. Δε θέλετε να χάσετε τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας!!!
  • Ένα μπλοκάκι για να σημειώσετε τις απορίες σας (αν γεννήσετε και θηλάσετε για πρώτη φορά θα είναι ΠΟΛΛΕΣ) για να ρωτήσετε το γυναικολόγο και τη μαία, αλλά και για να σημειώσετε τις οδηγίες που θα σας δώσου και τα φάρμακα που θα σας προτείνουν.
  • Από έγγραφα, μην ξεχάσετε την ταυτότητά σας και το βιβλιάριο υγείας.

Update 14/8/2018: Στην προγραμματισμένη καισαρική μου είχα επιπλέον μαζί μου:
  • Βιβλίο, σταυρόλεξο και tablet για να μη βαρεθώ την αναμονή. Η Φίλη μου η Αλεξία είχε πάρει και το πλεκτό της μαζί!
  • Μαξιλάρια: ένα για τον ύπνο (του συνοδού, αλλά αν και στο δικό σας νοσοκομείο κλέβουν τα μαξιλάρια, μπορεί να καταλήξετε να το χρησιμοποιήσετε κι εσείς!), ένα για ανάμεσα στα πόδια ώστε να κοιμάμαι άνετα στα πλάγια (μου το έφεραν μετά) και το κλασσικό Boppy για το θηλασμό, γιατί είναι που είναι δύσκολος μετά την καισαρική, τουλάχιστον να έχω καλή υποστήριξη!
  • Ένα σεντόνι. Τουλάχιστον ένας θα κοιμόταν στην καρέκλα, οπότε θα το χρειαζόμασταν σίγουρα!
  • Φάρμακα του θυρεοειδή.
  • Κλαμεράκι. Τα μαλλιά μου ήταν κοντά και το μόνο που χρειαζόμουν να πιάνω ήταν τα μπροστινά μαλλιά.
  • Το ιστορικό της εγκυμοσύνης μου.
  • Σαπούνι με ουδέτερο άρωμα που ξεπλένεται εύκολα. Για το πλύσιμο του στήθους, για να μένει η μυρωδιά από το δέρμα!
  • Pulvo. Για να βάζω πάνω στην τομή. Μάλιστα, τελικά χρησιμοποίησα 2 συσκευασίες.
  • Snacks. Ειδικά φρυγανιές και κρακεράκια για μένα, γιατί μέχρι να ενεργηθώ ήμουν σε αυστηρή δίαιτα! Αλλά και σνακς που διατηρούνται εκτός ψυγείου για τη μητέρα μου και τον άντρα μου, που κακά τα ψέμματα, ξεπαραδιάστηκαν 4 μέρες στα κυλικεία!

     Γενικώς, έβλεπα ετοιμόγεννες να πηγαίνουν να γεννήσουν με ένα σακ-βουαγιάζ και γελούσα! Αναρωτιόμουν που τα έχουν χωρέσει όλα αυτά που χρειάζονται ή τέλος πάντων τι από αυτά έχουν αφήσει στο σπίτι!!!


Η βαλίτσα μου, οι τσάντες για την αίθουσα τοκετού & η βαλίτσα του μωρού.


2. Η σακούλα για την αίθουσα του τοκετού. Θα χρειαστείτε μια τσαντούλα για να βάλετε μέσα μερικά βασικά πραγματάκια που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της γέννας.
  • Μια νυχτικιά.
  • Μια πετσέτα μεγάλη για την προετοιμασία.
  • Ένα ζευγάρι παντόφλες. Προτιμήστε σαγιονάρες καλοκαιρινές, οι οποίες να μη γλιστράνε.
  • Ένα ξυραφάκι. Αν το νοσοκομείο πάσχει από προμήθειες, είναι κάτι που πολύ πιθανό θα χρειαστείτε!

Update 21/10/2018: Αν πάτε για καισαρική, δε θα χρειαστείτε τίποτε από όλα αυτά!


3. Η βαλίτσα του μωρού. Το μωρό θα πρέπει να έχει τη δική του βαλίτσα, η οποία καλό είναι να έχει πλυθεί και αεριστεί καλά πριν τη γεμίσετε με πράγματα. Για το μωρό θα χρειαστείτε:
  • 3-7 φορμάκια μακρυμάνικα, βαμβακερά ή και φλίς, αναλόγως της εποχής. Τα φορμάκια καλό είναι να έχουν μέσα την πατουσίτσα. Προτιμήστε τα φορμάκια που ανοίγουν από μπροστά ή από κάτω και όχι από πίσω, γιατί είναι πρακτικότερα στο άλλαγμα. Αποφύγετε τα σετάκια μπλούζα-παντελόνι, επειδή είναι λιγότερο πρακτικά. Το μωράκι δεν έχει ακόμη έλεγχο του κεφαλιού και σε κάθε σας κίνηση θα πρέπει να το υποστηρίζετε με το χέρι σας. Το τελευταίο που θέλετε είναι τα μπλουζάκια!!
  • 3-7 φανελάκια (φορμάκια εσωτερικά). Τα φανελάκια είναι βαμβακερά και δεν έχουν τα ποδαράκια μέσα. Αναλόγως της εποχής εφοδιάζεστε με κοντομάνικα ή μακρυμάνικα.
  • 4-7 πετσετούλες ρεψίματος. Τα μωράκια όταν θα τα βάζετε στον ώμο σας για ρέψιμο, μπορεί να βγάλουν λίγο γαλατάκι. Γι' αυτό χρειάζεστε μικρές πετσετούλες, τις οποίες θα ακουμπάτε στον ώμο σας για αυτό το σκοπό, αλλά και για να δώσετε το μωρό να ακουμπήσει στον ώμο κάποιου άλλου, για να το προφυλάξετε από τα μικρόβια.
  • Πάνες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 24 πάνες, αφού το νεογέννητο λερώνει 8-10 πάνες την ημέρα! Προμηθευτείτε από τώρα πάνες, όποτε βρίσκετε σε προσφορά!
  • 4 πάνες-σεντονάκια. Πάνες λέγονται τα τετράγωνα σεντονάκια που τυλίγουν ή κοιμίζουν το μωράκι. Μπορείτε να αγοράσετε ή να τις φτιάξετε κόβοντας μεγαλύτερα σεντόνια. Για το χειμώνα υπάρχουν και πάνες φτιαγμένες από πιο χοντρό βαμβάκι. Θα χρειαστείτε γύρω στις 4, δύο για να στρώσετε στο κρεβατάκι του και δύο σε περίπτωση που τις λερώσει.
  • Κουβέρτες. Πικέ και φλις αν είναι καλοκαίρι, κανονική κουβερτούλα, αγκαλιάς ή μεγαλύτερη, για το χειμώνα. Το σκεπάζετε πρώτα με σεντονάκι και ύστερα με ό,τι χρειάζεται για να νιώθει ζεστό. Θυμηθείτε: το νεογέννητο έχει συνηθίσει στη θερμοκρασία μέσα στην κοιλιά και την πρώτη μέρα θα θέλει ζεστούλα, ακόμη και αν είναι καλοκαίρι. Μη βιαστείτε να το ξεντύσετε!!!
  • Κρέμα συγκάματος. Θα τη χρειαστείτε σε περίπτωση που συγκαεί αλλά και αν σας πουν να μην πλένετε το μωρό (εμάς έτσι μας είχαν πει, επειδή το νερό του νοσοκομείου δεν ήταν τόσο καλό) και να το περνάτε απλά με μωρομάντηλο.
  • Μωρομάντηλα. Ένα πακέτο οπωσδήποτε! Επιλέξτε μια καλή μάρκα και αν βρείτε κάτι με φυτικά εκχυλίσματα ή sensitive.
  • Σαμπουάν-αφρόλουτρο. Προτιμήστε τα 2 σε 1 για πρακτικούς λόγους. Εμένα με βόλεψε το Fissan με την αντλία.
  • Οινόπνευμα άσπρο. Θα σας χρειαστεί για τον καθαρισμό του ομφαλίου λώρου.
  • Γαζούλες αποστειρωμένες. Επίσης για τον ομφάλιο λώρο.
  • Φυσιολογικός ορός. Για κάθε χρήση!
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί να δώσετε μπιμπερό, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και μερικές σαλιάρες. Προτιμήστε αυτές με χριτς χρατς, είναι πιο πρακτικές.
  • Μπιμπερό δε χρησιμοποίησα, αλλά απ' όσο ξέρω παρέχει το νοσοκομείο, όπως και αποστειρωτή και θήλαστρο.
  • 2 πετσέτες σώματος για να το σκουπίζετε μετά το πλύσιμο.
  • Σελτεδάκια. Είναι οι επιφάνειες που από τη μια μεριά είναι βαμβακερές και από την άλλη έχουν μουσαμά. Χρησιμοποιούνται για να αλλάζετε πάνω εκεί το μωράκι. Πάρτε 4 και πάνω! Είναι πολύ εύκολο να λερωθούν ειδικά στην αρχή, αφού δεν θα το προλαβαίνετε πάντα!!!
  • Καλτσάκια, γαντάκια και σκουφάκι για την έξοδο, αν είναι χειμώνας.
  • Κάθισμα αυτοκινήτου. Όχι δεν είναι υπερβολικό. Το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια και το μωρό θα πρέπει να έχει το δικό του κάθισμα από την πρώτη στιγμή. Ούτε στην καλαθούνα, ούτε στην αγκαλιά!!! Προφυλάξτε το αγγελούδι σας!!!


4. Η τσαντούλα του μωρού για την αίθουσα τοκετού. Ο Αδάμ θα βγει και μάλιστα χωρίς ρούχα!! Πρέπει να του ετοιμάσετε μερικά πραγματάκια!!!
  • Ένα φανελάκι.
  • Ένα φορμάκι μακρυμάνικο (ό,τι εποχή και να είναι).
  • Ένα ζευγάρι πάνες (σεντόνια αγκαλιάς).
  • Ένα σελτεδάκι (για κάτω από το σεντονάκι).
  • Κουβέρτα αναλόγως της εποχής (πικέ ή κανονική).
  • Μια πετσέτα.
  • Μια πάνα (την κανονική για τα τσισάκια)

Τις δυο σακούλες (τη δική σας και του μωρού) θα τις κρατάτε μαζί σας όταν θα πάτε να γεννήσετε. Τα υπόλοιπα πράγματα μπορείτε να τα αφήσετε στο αυτοκίνητο και να τα πάρετε αργότερα.


Update 2ης καισαρικής 14/8/2018: Για την καισαρική δε θα χρειαστείτε σακούλα για εσάς. Όλη την προετοιμασία (ξύρισμα, κλύσμα) θα την κάνετε στο δωμάτιο. Θα σας δώσουν να φορέσετε σκουφάκι και ρόμπα χειρουργείου μιας χρήσης και θα έρθουν να σας πάρουν με το φορείο. Το μόνο που θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας είναι η σακούλα του μωρού και η καλή σας ψυχολογία (αυτή μην την ξεχάσετε ο κόσμος να χαλάσει)!!


Το καλαθάκι με τις εκκρεμότητες!


Σημαντικές σημειώσεις!
  • Τα ρούχα για το μαιευτήριο, το σουτιέν θηλασμού, ένα ζευγάρι επιθέματα στήθους και μια μεγάλη σερβιέτα (σε περίπτωση που σπάσουν τα νερά) καλό θα είναι να τα έχετε έτοιμα σε μιαν άκρη, αρκετές ημέρες πριν την Π.Η.Τ. Δε χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητη και γι' αυτά!!!
  • Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα χρησιμοποιείτε μέσα στο σπίτι μέχρι τελευταίας στιγμής και αν δεν είστε οργανωμένη είναι πολύ πιθανό να τα ξεχάσετε. Εγώ έχω φτιάξει ένα καλάθι με αυτά που χρησιμοποιώ ακόμη και επομένως λείπουν από τη βαλίτσα μου. Όταν χρειάζομαι, π.χ. το πιστολάκι, το παίρνω, στεγνώνω τα μαλλιά μου και το ξαναβάζω στο καλάθι. Έτσι, όποτε και να φύγω για το νοσοκομείο, θα αδειάσω το καλάθι σε μια σακούλα και θα τα έχω όλα μαζεμένα! Επίσης, στο καλάθι έχω και μια λίστα με τα πράγματα που περιέχει. Εκείνη τη στιγμή τσεκάρω αν θέλω και τη λίστα και σιγουρεύομαι πως είναι όλα εκεί!
  • Προτιμήστε να κάνετε τα ψώνια σας σε περίοδο εκπτώσεων ή ρωτήστε στα καταστήματα αν έχουν τα προϊόντα που ζητάτε σε προσφορά. Πολλές φορές έχουν στοκ από άλλες σεζόν, τα οποία πουλούν σε χαμηλότερη τιμή. Άλλωστε, πολλά από αυτά που θα αγοράσετε είναι πιθανό να μην τα ξαναφορέσετε σε άλλη περίσταση!!
  • Εναλλακτικά, δανειστείτε ρούχα και πράγματα από κάποια συγγενή ή φίλη που έχει φυλάξει τον εξοπλισμό της γέννας!!!!
  • Για να είστε πανέτοιμες, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στις σημειώσεις που κράτησα από τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και φροντίδας νεογέννητου, που είναι σχετικές με τη φροντίδα της εγκύου, τις αναπνοές χαλάρωσης και την περιποίηση του μωρού. Πληροφορίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βρείτε εδώ. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε απορία σας, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τη μαία σας!!!


Διαβάστε επίσης: Τι άλλαξε στη λίστα για το μαιευτήριο στη δεύτερη καισαρική μου



Μανούλες, έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο στη λίστα;

Άντε και καλή μας λευτεριά!!!


32 σχόλια:

  1. Είναι απίστευτη η λίστα σου!!..δεν νομίζω να υπάρχει κάτι
    να προσθέσει κανείς..

    Αντε με το καλό και έναν πόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φτιαγμένη εκ πείρας, γι' αυτό!! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου!!

      Διαγραφή
  2. Αχ κορίτσι....χρήσιμη η ανάρτηση...ειδικά για τα δημόσια που δεν έχουν τίποτα....
    Με το καλό λοιπόν...καλή λευτεριά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ευαγγελία μου! Όντως τα δημόσια δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη!!!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ, δεν υπάρχει κάτι που δεν έχεις γράψει...η λίστα μαιευτηρίου περιέχει τα ΠΑΝΤΑ! Αυτά ακριβώς είχα πάρει κι εγώ...τι μου θύμησες τώρα! Αχχχχ, ωραίες στιγμές!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πραγματικά πλήρης η λίστα! Δεν έχω να προσθέσω κάτι, τα έχεις γράψει όλα! Με το καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έπρεπε να σε πάρω ως σύμβουλο όταν έγραφα τέτοια άρθρα για περιοδικά για γονείς - νομίζω έχεις κάνει 3 άρθρα σε 1!

    Βροχερή καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη έγραφες για περιοδικά;; Ουάου!!! Εντυπωσιάστηκα!!!

      Έλα να γράψουμε ένα ποστ μαζί!!

      Διαγραφή
  6. Φοβερή η λίστα σου! Καλά αυτό το 'κόλπο' με το καλαθάκι... Εννοείται θα το κάνω, 2 μήνες και κάτι μου έμειναν και εμένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντζι μου με το καλό σου εύχομαι!! Με έναν πόνο!! Θα τα κάνουμε κοντά τα παιδάκια μας!!!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια η λίστα σου, την έστειλα στην κουμπάρα μου που θα γεννήσει τον Ιούνιο!!!
    Με το καλό, όλα τα καρότσια να γεννήσετε εύκολα και γρήγορα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Χαρά μου!!! Ελπίζω να τη βοηθήσει την κουμπάρα σου!!!

      Διαγραφή
  8. την κρατώ και σε ευχαριστώ, θα μου χρειαστεί σύντομα!
    είναι τόσο πλήρης!

    θα προσθέσω και το πλεκτό μου, γιατί μετά με το νινί και τους θηλασμούς..μάλλον τα χέρια μου δεν θα είναι τόσο εύκαιρα! :)

    φιλιά πολλά
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως Αλεξία μου εμένα με βοήθησε πολύ το βελονάκι στους θηλασμούς!!! Οι ώρες ήταν ατελείωτες!!! Εσύ πλέκεις με βελονάκι ή με βελόνες; Είναι πιο εύκολο βέβαια να συνδυάσεις θηλασμό και βελονάκι παρά βελόνες! Αλλά μου αρέσει που θες να εκμεταλλευτείς όλο σου το χρόνο!!
      Άντε με το καλό και με έναν πόνο!!!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ καλή μου Τριανταφυλλένια! Με έναν πόνο να ΄ρθει και το δικό σου το μικρούλι!

      Αλήθεια, μπορούσες να πλέκεις την ώρα του θηλασμού;
      αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα!!!
      (έμαθα να πλέκω πριν λίγους μήνες, με βελονάκι, οπότε δεν είχα δοκιμάσει και δεν ήξερα αν θα μπορούσα να πλέξω με το μωράκι στην αγκαλιά.
      Ίσως βοηθάει και το μαξιλάρι θηλασμού, για να στηρίζει καλύτερα το σωματάκι του και να είναι πιο άνετα τα χέρια μας).

      Σε ευχαριστώ που μου το είπες, πραγματικά χάρηκα γιατί σκεφτόμουν ότι δεν θα μου έμενε χρόνος για πλεκτό.

      πολλά φιλιά και την αγάπη μου
      Αλεξία

      Διαγραφή
  9. Άψογη η λίστα. Η πιο πλήρης που έχω βρει, απ' όσο θυμάμαι. Με γλύτωσες από πολύ κόπο και πονοκεφάλιασμα.
    Μπαίνω στον μήνα μου κι ακόμα να τα ετοιμάσω...
    Ε όσο να πεις, στο τρίτο παιδί λες "το 'χω" και χαλαρώωωνεις ώσπου τελικά τρέχεις και δε φτάνεις :-Ρ.

    ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα ότι είναι χρήσιμα και κάτι αδιάβροχα υποστρώματα μιας χρήσης, γιατί δεν είναι δύσκολο να λερωθούν τα σεντόνια.

    Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Χαίρομαι που βοήθησα!! Με το καλό να υποδεχτείς και το τρίτο!!! Τα σελτεδάκια που γράφω είναι αδιάβροχα υποστρώματα, απλά όχι μίας χρήσεως!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραια λιστα! Πρεπει να πω, ειχα μπερδευτει κανοντας search σε διαφορα sites και βρηκα την δικια σου ως την πιο σωστη, ξεκαθαρη και οργανωμενη! Ευχαριστω πολυ! Και ευχαριστω πολυ για το σαιτ με τα nursing bras! Αυτο κοιταω τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που βοήθησα!! Σου εύχομαι καλή λευτεριά και με το καλό να αγκαλιάσεις το μωράκι σου!!

      Διαγραφή
  11. Το μόνο που λείπει είναι οι τιμές των πραγμάτων που θα χρειαστεί να αγοράσουμε!!!χαχαχα (αυτό για τους πατέρες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο πιο νωρίς τα αγοράσεις και όσο πιο πολύ το ψάξεις, τόσο πιο φθηνά θα τα βρεις! Εγώ τα βασικά τα είχα ψωνίσει μέσω ίντερνετ και στις δυο μου εγκυμοσύνες και γλίτωσα περίπου 50% του κόστους!! Με το καλό!!

      Διαγραφή
  12. ΜΠΡΑΒΟ !!! ΤΕΛΕΙΑ !!! ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ !!! MERCI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε πολύ, ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες!
    Mamasaid

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίγο υπερβολικά όλα αυτά, τα μισά δεν είναι απαραιτητα αλλά ο καθένας όπως θεωρεί ότι θα είναι πιο άνετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια 😍εγώ θα πάρω όλα αυτά συν τσιμπιδάκι και καθρεφτάκι για τα φρύδια!😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι εγώ τα είχα βγάλει τα φρύδια μου από πριν, να είμαι περιποιημένη όταν θα με έβλεπε για πρώτη φορά το παιδί! Λες και θα καταλάβαινε εν τω μεταξύ και θα παρεξηγιόταν αν πήγαινα έτσι :-D

      Διαγραφή
    2. Με το καλό δε σου είπα! ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips