Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Παιδικό σχέδιο: Τι μας φανερώνει; (+πως αποθηκεύω τις ζωγραφιές της πεταλουδίτσας μου)



     "Η ζωγραφική είναι μια από τις βασικότερες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας του παιδιού, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στις πιο μικρές ηλικίες, ο προφορικός λόγος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ώστε να μπορεί το παιδί να πει όσα σκέφτεται και νιώθει. Αποτελεί, επίσης, δείκτη ευφυίας, νοητικής, συναισθηματικής και κινητικής ωριμότητας, για όποιον μπορεί να ερμηνεύσει ένα παιδικό σχέδιο! Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, σας παρουσιάζω έναν μικρό οδηγό με κάποια στοιχεία που μπορείτε να αντλήσετε από τις ζωγραφιές του παιδιού σας και συγκεκριμένα από το γέμισμα του χαρτιού, από τον τρόπο που σχεδιάζει τις ανθρώπινες φιγούρες και από τα χρώματα που χρησιμοποιεί!"


     Διαβάστε τη συνέχεια από το μικρό οδηγό ερμηνείας των παιδικών σχεδίων που σας ετοίμασα στο 9ο τεύχος του Familives (Καλοκαίρι 2017). Ελπίζω να τον βρείτε χρήσιμο! Εμείς οι νηπιαγωγοί πάντα βασιζόμαστε πολύ στα σχέδια των παιδιών για να κατανοήσουμε καλύτερα το χαρακτήρα τους, τον τρόπο σκέψης τους και τα συναισθήματα τους!


     Η πεταλουδίτσα μου έχει τεράστια καλλιτεχνική παραγωγή στο σπίτι! Είναι η αγαπημένη της ασχολία! Προτιμά να κάτσει να ζωγραφίσει παρά να βγει βόλτα έξω!

     Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει οδηγήσει ως τώρα σε 3 ασφυκτικά γεμάτους φακέλους με ζωγραφιές, γιατί κρίμα είναι να πετιούνται από εδώ κι από εκεί και να χάνονται.





     Η τοποθέτηση, όμως, σε φακέλους, δεν έχει καμία πρακτικότητα, αφού για να δεις τις ζωγραφιές χρειάζεται να τις βγάλεις έξω όλες! Έτσι, κλέβοντας την ιδέα μιας συναδέλφου, η οποία κάνει το ίδιο κάθε χρόνο για τους μαθητές της, έδεσα τις ζωγραφιές της σε σπιράλ βιβλίο!

     Πήρα τον πρώτο της φάκελο όπου είχε τις ζωγραφιές της ως και το 2017, τις βγάλαμε όλες και εκείνη ξεχώρισε ποιές ήθελε να κρατήσει και ποιες όχι.

     Έπειτα, όσες ήταν Α4 τις πήγα στο φωτοτυπείο της γειτονιάς μας και με 2 € μου έφτιαξε αυτό το πολύ απλό αλλά αριστουργηματικό βιβλιαράκι! Τώρα μπορούμε να δούμε με ευκολία όλες τις ζωγραφιές!








     Για τις μικρότερες ζωγραφιές, τις κάρτες και άλλες μικροκατασκευές, κόλλησα στη μέσα μεριά του οπισθόφυλλου μια διάφανη προστατευτική μεμβράνη για χαρτιά και τη γέμισα με αυτά!




     Τον άλλο μήνα θα φτιάξω και το φάκελο με τις ζωγραφιές της από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2018 (ήταν πολύ παραγωγικοί μήνες)! Ήδη γεμίζει  σιγά σιγά και τον επόμενο φάκελο της! Ο Πικάσο μου!!!




     Ο πιο ασύμφορος τρόπος που είχα δει ποτέ για να αποθηκεύσεις τις παιδικές ζωγραφιές, είναι μια εταιρεία που σε έβαζε να φωτογραφίσεις τις ζωγραφιές, να τις στείλεις να σου φτιάξουν ένα ψηφιακό άλμπουμ με αυτές! Δηλαδή εκτός του δάσους από χαρτιά που έχεις ήδη χαλάσει, να χαλάσεις άλλο ένα συν ένα κάρο χρήματα που θα δώσεις συν ο κόπος να τραβήξεις φωτογραφίες! Υπερ-υπερκαταναλωτισμός!


Εσείς τι κάνετε με τις ζωγραφιές των παιδιών σας;;
Σας φιλώ!!!






4 σχόλια:

  1. Η ιδέα με το σπιράλ πολύ μου άρεσε!
    Είμαι στην φάση που θέλω να ετοιμάσω κουτιά για την κάθε μου κόρη και να αποθηκευω τα πράγματα τους ανα χρόνια και οι ζωγραφιές της μεγάλης όπως λες ήταν ένα θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα διανύω μια χρονιά που θέλω να κάνω κι εγώ το ίδιο γιατί με τα χρόνια μαζεύονται αρκετά πράγματα σαν αναμνηστικά και θέλω να τα μαζέψω κάπου! Κοίτα μόνο να πάρεις κουτιά αρκετά μεγάλα και που να κλείνουν καλά, για να μη μπουν ζούζουλα μέσα!!!

      Διαγραφή
  2. Πολυ χρησιμο ποστ!!Ασε που ανοιξα το φακελο και ψαχνω να δω αν κανει μεγαλα χέρια η μικρο κεφαλι... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο! Αυτό έκανα κι εγώ όταν είχα πρωτοξεκινήσει να διαβάζω για την ερμηνεία του παιδικού σχεδίου χαχα!!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips