Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Άσπρη σάλτσα για μακαρόνια με ο,τι-εχεις-στο-ντουλαπι








     Τρελαίνομαι για άσπρη σάλτσα στα μακαρόνια!!! Παλαιότερα, τη θεωρούσα πολύ δύσκολη, αλλά όταν άρχισα να πειραματίζομαι μαζί της, κατάλαβα πως όχι μόνο είναι πανεύκολη και γρήγορη, αλλά επίσης πως φτιάχνεται με ό,τι έχεις στο ντουλάπι! Ορίστε πως φτιάχνω τη δική μου άσπρη σάλτσα!

Τα υλικά που χρησιμοποιώ (για 2 άτομα):

  • 1/2 πακέτο ό,τι ζυμαρικό έχω (ιδανικά μου αρέσει με μακαρόνια Νο 10)
  • 2 λουκάνικα ή 4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν ή πανσέτα ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο που έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα, σε κύβους
  • 1 κρέμα γάλακτος ή ένα γάλα εβαπορέ
  • 1 σφηνάκι ουίσκι ή ρακόμελο ή μπράντυ
  • κίτρινο τυρί (ό,τι υπάρχει) κατά βούληση, κομμένο σε κύβους
  • προαιρετικά μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι ψιλοκομμένα, σκόρδο λιωμένο
  • λίγο λάδι ή μαργαρίνη ή βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι ή και μοσχοκάρυδο (δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!)

Πώς το φτιάχνω:
  1. Γεμίζω μια μεσαία κατσαρόλα με νερό πάνω από τη μέση και τη βάζω στη φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, πετάω μέσα τα μακαρόνια. Βράζω με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το λάδι/μαργαρίνη/βούτυρο. Μόλις κάψει, ρίχνω το κρεατικό και τα μανιτάρια/πιπεριές/κρεμμύδι/σκόρδο και χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Αφήνω μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Σβήνω με το αλκοόλ. Πετάω μέσα το εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος και βράζω σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.          Tip: Ρίξτε και λίγο νεράκι μέσα. Μου δίνει την εντύπωση πως με αυτόν τον τρόπο δένει καλύτερα η σάλτσα.
  4. Μόλις αρχίσει να δένει, πετάω και το τυρί. Ανακατεύω, λιώνει, έτοιμο.      Tip: Μην την αφήσετε να δέσει πολύ. Με το τυρί και καθώς κρυώνει, θα γίνει ακόμη πιο πηχτή. Αν θέλετε, μπορείτε να την αφήσετε να βράσει λιγότερη ώρα και να τη δέσετε με μια κουταλιά κορν φλάουρ (νισιστέ), το οποίο θα διαλύσετε σε μισό φλυτζάνι από τη σάλτσα και έπειτα θα το ρίξετε στο κατσαρολάκι. Ανακατέυετε πάνω στη φωτιά για ένα λεπτό και είναι έτοιμη.
  5. Σουρώνω το ζυμαρικό, το πετάω πάλι μέσα στην κατσαρόλα, βάζω και μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και ανακατεύω. Αν θα τα σερβίρω αργότερα, δεν κλείνω με καπάκι την κατσαρόλα, αλλά τοποθετώ μια πετσετούλα από πάνω, για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους. Το κόλπο αυτό μου το έμαθε η φίλη μου η Χριστίνα.
  6. Σερβίρω σε μεγάλο ρηχό πιάτο, ζυμαρικά και από πάνω τη σάλτσα, η ποσότητα κατά βούληση!
Στη μακαρονάδα της φωτογραφίας χρησιμοποίησα λουκάνικο, κρέμα γάλακτος, κασέρι και ουίσκι. Έβαλα ό,τι είχα στο σπίτι, μιας και διανύουμε "Εβδομάδα Από Το Ντουλάπι"!


Bon Appétit!

2 σχόλια:

  1. Εγώ είχα μόνο τσίπουρο και το έσβησα με τσίπουρο. Φανταστικό.(βασιλικό και ρίγανη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips