Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Διατροφικές οδηγίες για μια υγιή εγκυμοσύνη


...από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Η διατροφή της γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι καθοριστική για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου. Αν θέλετε να κάνετε μια υπέροχη στιγμή της ζωής σας ακόμα πιο όμορφη, δεν έχετε παρά να ενημερωθείτε για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής που θέτει τις βάσεις για τη δική σας υγεία αλλά και του εμβρύου.
Πριν από την εγκυμοσύνη. Όταν αποφασίσετε να αποκτήσετε παιδί, συμβουλυτείτε το γιατρό σας ώστε να περάετε τους απαραίτητους ελέγχους.
Προετοιμασία. Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η ισορροπία στη διατροφή και η ήπια άσκηση θα ωφελήσει σημαντικά εσάς και το παιδί σας καθώς μειώνουν τους κινδύνους εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης και γενετικών ανωμαλιών ή χρόνιων νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Αν οι τρεις αυτές συμπεριφορές υγείας αποτελούσαν ήδη μέρος της καθημερινότητάς σας, ακόμα καλύτερα!
Διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Το ποσοστό σωματικού λίπους επηρεάζει σημαντικά τη γυναικεία γονιμότητα. Ο μέσος όρος του ποσοστού λίπους για τις γυναίκες που έχουν περάσει την εφηβεία είναι 28% του σωματικού βάρους. Γυναίκες που κάνουν συχνά δίαιτα ή έχουν κάποια διαταραχή λήψης τροφής έχουν ακανόνιστο κύκλο και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σύλληψης.
Η παχυσαρκία (ΔΜΣ>30) μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη (δημιουργία ωαρίων, αντίδραση σε θεραπεία γονιμότητας), την εγκυμοσύνη (εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη, εκλαμψίας), τον τοκετό (πρόωρη γέννα, μη προγραμματισμένη καισαρική τομή, μεγαλύτερη διάρκεια γέννας) και την υγεία του παιδιού (μακροσωμία, γενετικές ανωμαλίες, δυσκολία στο θηλασμό, αύξηση πιθανότητας θανάτου, παιδική παχυσαρκία).
Ελλιποβαρείς γυναίκες (ΔΜΣ<18.5), από την άλλη, αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και γέννησης νεογνού με μικρό βάρος και με μεγάλη νοσηρότητα.
Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 20-25 έχουν μεγαλύτερα ποσοστά συλλήψεων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλότερο ή υψηλότερο ΔΜΣ. Ωστόσο, το 19% με 38% των γυναικών είναι υπέρβαρες κατά την περίοδο σύλληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips