Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Βιβλιο-παίζουμε: Τα Φυλλαράκια της Φύσης και των Διακοπών!



     Πάντα εκτιμώ τα καλά φύλλα εργασίας. Και όταν λέω καλά, εννοώ που να έχουν νόημα για τα παιδιά, που να καλλιεργούν την κριτική σκέψη μα και τη φαντασία και που κάποιες φορές να επιδέχονται περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις! Άλλωστε, αυτά τα φύλλα εργασίας συμβαδίζουν με το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα για το Νηπιαγωγείο (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)!


     Όμως, τα καλά φύλλα εργασίας είναι λίγο δύσκολο να τα βρεις! Γι' αυτό χάρηκα πολύ όταν ξεφύλλισα για πρώτη φορά τα Φυλλαράκια της Φύσης και των Διακοπών! Δυο βιβλία γεμάτα πολύ ενδιαφέροντα φύλλα εργασίας για να ασχοληθείτε με το νηπιάκι σας και να το προετοιμάσετε για το Νηπιαγωγείο! Τα βιβλία έχουν επιμεληθεί οι συντάκτες του Elniplex (το οποίο σας προτείνω να επισκεφθείτε γιατί θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το παιδί) και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ελάτε να τα ξεφυλλίσουμε ένα ένα!


Τα Φυλλαράκια της Φύσης





     Κάθε ένα από τα βιβλία έχει μια πλοκή που ακολουθεί και μέσα από τα φύλλα εργασίας, το παιδί βοηθά και συμμετέχει στην περιπέτειας! Στο βιβλίο της Φύσης, τα παιδιά σχεδιάζουν ένα αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο!




     Κατά την επίσκεψη των παιδιών σε διάφορα μέρη, είναι και μια ευκαιρία για το παιδί να μάθει και να εξασκηθεί σε ένα σωρό διάφορα: λεπτή κινητικότητα, αντιστοίχηση, φυσικές επιστήμες, γραφή, ομαδοποίηση, συμμετρία, οικολογική ευαισθητοποίηση είναι μόνο λίγα από αυτά.




     Στη μέση του βιβλίου θα βρείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου φιδάκι, μέσα από το οποίο τα παιδιά κάνουν επανάληψη όλων όσα έμαθαν μέσα στο βιβλίο σχετικά με την οικολογία και το ενεργειακό μας αποτύπωμα!




 Όμορφα πράγματα να μάθεις στα παιδιά! Να είναι από μικρά υπεύθυνα και να ξέρουν ότι κάθε τι που κάνουν έχει αντίκτυπο στη φύση!


Τα Φυλλαράκια των Διακοπών





     Σε αυτό το βιβλίο της σειράς, τα φιλαράκια πηγαίνουν διακοπές και μας προσκαλούν να πάμε κι εμείς μαζί τους! Μέσα στο πλοίο ζουν διάφορες περιπέτειες, όλες διαφορετικές, ενδιαφέρουσες και κάποιες ιδιαίτερα αστείες! 




     Κι σε αυτό το βιβλίο έχουμε να δουλέψουμε πάνω σε πολλούς τομείς: σειροθέτηση, γραφή, κατασκευή μοτίβου, συμπλήρωση πίνακα, ομαδοποίηση και φυσικά ζωγραφική και κολλάζ! Σε γενικές γραμμές, ασχολείται ιδιαίτερα με δεξιότητες γλώσσας και μαθηματικών, αλλά με τρόπο κριτικό και δημιουργικό. Μας βοηθά, ακόμη, να μάθουμε να φτιάχνουμε ποιηματάκια, επιλέγοντας ανάμεσα σε λέξεις που μας προτείνει! Όπως σας είπα, πολλά φύλλα εργασίας είναι ανοιχτά (επιδέχονται περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις) αλλά έχουν και πολλή πλάκα!




     Το πολύ θετικό είναι ότι τα Φυλλαράκια συμμερίζονται το γεγονός ότι ο γονιός/εκπαιδευτικός θα χρειαστεί να φωτοτυπήσει τα φύλλα εργασίας ώστε να δουλέψουν πάνω σε αυτά περισσότερα από ένα παιδιά και για περισσότερες από μία φορές. Έτσι τα σχέδια τους είναι ασπρόμαυρα και μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν με άνεση στις φωτοτυπίες τους. Πραγματικά θεωρώ ότι το πιο άβολο πράγμα είναι τα έγχρωμα φύλλα εργασίας!




     Εγώ τα δούλεψα ως εξής: Φωτοτύπησα τα φύλλα εργασίας που ήθελα να δουλέψουμε με την πεταλουδίτσα μου, τα πέρασα με διακορευτή και τα τοποθέτησα σε φάκελο για διαφάνειες. Της έφτιαξα, έτσι, ένα "τετράδιο" και έχει όλες τις εργασίες της μαζεμένες! Σε κάθε φύλλο εργασίας που ολοκληρώνει, της βάζω κι ένα μικρό αυτοκόλλητο ως ανταμοιβή για τη συγκέντρωση και την προσπάθεια που έκανε! Προσέξτε, δεν επιβραβεύω την τελειότητα ούτε την εξυπνάδα, αλλά την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά!! Πολύ σημαντική διαφορά!!



Πώς σας φάνηκαν τα Φυλλαράκια μας;


1 σχόλιο:

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips