Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Θρεπτική πιτούλα για τα μωράκια!





     Όταν η κόρη μου πάτησε τους 7 μήνες, αποφάσισε μια μέρα να κλείσει το στόμα της και να μην το ξανανοίξει για οποιαδήποτε άλλη τροφή εκτός από το γάλα! Όπως καταλαβαίνετε, η απελπισία μου ήταν μεγάλη, αφού ήδη ήταν ένα παιδί σχετικά αδύνατο (τα κιλά της ήταν φυσιολογικά, αλλά δεν ήταν σαν κι εκείνα τα μωρά με σούπερ ντούπερ μάγουλα-μπούτια-μπράτσα. Θα τη χαρακτήριζα μάλλον μοντέλο).

    Η κατάσταση έγινε χειρότερη, αφού άρχισε με τη δίαιτα αυτή να χάνει βάρος! Στην αρχή απελπίστηκα, αλλά δεν γινόταν να απελπιστώ για πολύ ακόμα! Έπρεπε να κάνω κάτι. Άρχισα να σκέφτομαι εναλλακτικούς τρόπους να την ταΐσω, συνδυασμούς που μερικές φορές με αηδίαζαν, αλλά που υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να της αρέσουν. Έτσι ανακάλυψα τρία σωτήρια κόλπα:

     Μιράντα στη φρουτόκρεμα,  φαρίν λακτέ στη σούπα της και πιτούλα... με τη σούπα της! Από εκείνη την ημέρα το παιδί άρχισε πάλι να τρώει, πήρε πίσω το χαμένο της βάρος κι εγώ αναθάρρεψα επιτέλους! Την αυτοσχέδια πιτούλα εμπνεύστηκα από την κλασική τεμπελόπιτα, την πιτούλα χωρίς φύλλο που δε φουσκώνει! Την έκανα ως εξής:

Τα υλικά που χρησιμοποίησα:
  • Μια δόση σούπα της μπέμπας. Εγώ φτιάχνω διπλές και τριπλές μερίδες κάθε φορά και χρησιμοποιώ όλη την ποσότητα για την πίτα. Η σούπα που της φτιάχνω έχει συνήθως κρέας, πατάτα, καρότο, πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι, κολοκύθι ή άλλα λαχανικά εποχής και κάποιο ζυμαρικό. Το ζυμαρικό μπορείτε στην πίτα να το παραλείψετε. Φροντίστε, μόνο, να έχετε στραγγίσει λίγο τη σούπα από τα πολλά ζουμιά.
  • 1 ποτήρι τραχανά γλυκό
  • 1 ποτήρι ζωμό από τη σούπα ή από το γάλα που πίνει
  • 2-3 αυγά
  • 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλα και 1-2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Πώς το έφτιαξα:


1. Καθώς ετοίμαζα τη σούπα της μπέμπας, έβαλα σε ένα μπολ τον τραχανά με το ζωμό ή το γάλα (για καμιά ώρα περίπου). Ο τραχανάς ρουφάει όλα τα υγρά και φουσκώνει.


Ο τραχανάς με το ζωμό από τη σούπα.


2. Αφού έγινε η σούπα, έβαζα στο μπλέντερ σε μικρές δόσεις λίγο τραχανά με λίγη σούπα και το άλεθα. Έπειτα το έβαζα το χυλό σε ένα λεκανάκι.


Η σουπίτσα στραγγισμένη από τα πολλά ζουμιά.


3. Όταν άλεσα όλο τον τραχανά και όλη τη σούπα, πρόσθεσα στο μπολ τα αυγά, το λάδι και το αλεύρι και ανακάτεψα ώστε να ομογενοποιηθούν καλά.


Ο χυλός πριν μπει στο ταψάκι.


4. Προθέρμανα το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

5. Λάδωσα ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι. Διάλεξα ένα αρκετά μικρό ταψί, ώστε η πίτα να έχει πάχος και να μην είναι όλο κρούστα, αλλά να έχει αρκετή ψίχα. Στην κανονική συνταγή, η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή με ωραία κρούστα, η οποία στην περίπτωσή μας, δε χρησιμεύει, αφού είναι σκληρή για τα μωράκια και θα πρέπει να την αφαιρέσετε πριν τη δώσετε στο μικρό σας.

6. Σε μισή ώρα περίπου είναι έτοιμη. Μπορεί, ανάλογα με το φούρνο αλλά και με τα υγρά της πίτας, να πάρει λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η πιτούλα να χρυσαφίσει από πάνω και να είναι αρκετά στέρεη ώστε όταν την κόβετε να μη διαλύεται.

7. Την αφήνετε να κρυώσει, αφαιρείτε το πάνω και το κάτω μέρος που είναι πιο σκληρά, κόβετε σε πολύ πολύ μικρές μπουκίτσες (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, εγώ πλέον της δίνω ένα κανονικό κομμάτι και το τρώει μόνη της) και το δίνετε στο μικρό σας.

8. Την υπόλοιπη πίτα την αποθηκεύετε στο ψυγείο και μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 3-4 μέρες. Βέβαια, όσο πιο γρήγορα καταναλωθεί τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά θα έχει. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να καταψύξετε και ένα μέρος της, για να διατηρηθεί πιο φρέσκο και έπειτα να το ξαναζεστάνετε στο φούρνο ή την τοστιέρα.




     Σημαντικό! Πριν δοκιμάσετε να δώσετε πιτούλα αλλά και οποιαδήποτε άλλη τροφή στο παιδάκι σας, να ρωτήσετε και να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας! Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα!


Δοκιμάστε και τις δικές σας παραλλαγές!
Καλή επιτυχία!
Copyrighted.com Registered & Protected 
3AGI-GXLZ-YHDZ-SDES

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!!!

    Θα το αναδημοσιεύσω ως σύνδεσμο.ίσως το βρουν χρήσιμο και άλλες μανούλες.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο.

    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την αναδημοσίευση! Μακάρι να χρησιμεύσει γιατί είναι πολλές οι μανούλες που έχουν πρόβλημα με το φαγητό!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου τριανταφυλλενια!!!
    καλως σε βρηκα!!!!
    Πολυ ενδιαφερουσα η προταση σου,θα την κανω οποσδηποτε,εχω δυο αγορακια 4 ετων και 20 μηνων!!!
    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά σε καλωσορίζω! Να την κάνεις και να μου γράψεις πως τους φάνηκε, αναρωτιέμαι αν θα αρέσει ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδάκια! Εσύ μπορείς να μην τα βάλεις όλα στο μπλέντερ αλλά από την αρχή να βράσεις τα λαχανικά περασμένα από τον τρίφτη. Έτσι πιστεύω η υφή αλλά και η γεύση θα έχουν για αυτά περισσότερο ενδιαφέρον!

      Διαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips