Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πώς να φτιάξετε νήμα noodle από παλιά T-shirt!



      Πιστεύω πως αυτό το tutorial είναι από τα πλέον βασικά, χρήσιμα και οικονομικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το πλέξιμο με χοντρά νήματα και noodles. Η μεταποίηση των παλιών t-shirt σε νήμα, όχι μόνο δίνει νέα πνοή και χρηστικότητα σε κάτι παλιό και φαινομενικά άχρηστο, αλλά εξοικονομεί και αρκετά χρήματα στην τσέπη σας, ειδικά αν έχετε μπόλικα τέτοια μπλουζάκια! Εμένα μου αρέσει με τα noodles αυτά να πλέκω τσαντάκια, καλαθάκια κι άλλα πολλά χρήσιμα!
    Βέβαια, τις μπλούζες που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και δεν τις χρησιμοποιώ πια, προτιμώ να τις χαρίζω για να ξαναφορεθούν. Για τα noodles χρησιμοποιώ κυρίως μπλούζες με... μικρά ελαττώματα, όπως με κάποιο λεκέ που δε φεύγει με τίποτα, με κάποια τρυπούλα ή μπλούζες ελαφρώς λιωμένες.


     Για να φτιάξετε noodles θα χρειαστείτε:
  • ένα παλιό t-shirt, το οποίο να έχει ελαστικότητα (υπάρχουν μπλουζάκια και φανέλες που δεν τεντώνουν και επιπλέον ξεφτάνε, έτσι δεν καταφέρνουν να μετατραπούν σε noodles, τσάμπα θα τα χαλάσετε)
  • σίδερο και σιδερώστρα
  • ένα χάρακα
  • ένα ψαλίδι για υφάσματα ή απλώς ένα κοφτερό ψαλίδι


     Τα βήματα που ακολουθείτε είναι τα εξής:

1. Σιδερώνετε το t-shirt.




2. Κόβετε το t-shirt σε μια ευθεία κάτω από τις μασχάλες, καθώς και τη ραφή στο κάτω μέρος της μπλούζας. Τώρα έχετε ένα "φιλέτο" υφάσματος.








3. Διπλώνετε το ύφασμα έτσι ώστε τα πλαϊνά να ακουμπήσουν, όμως η πάνω πλαϊνή πλευρά θα πρέπει να είναι 3-4 εκ. πιο μέσα από την κάτω. Έτσι, η κάτω πλαϊνή πλευρά θα σας είναι ορατή.




4. Αρχίζετε από τη διπλωμένη πλευρά να κόβετε λωρίδες πάχους 2-3 εκ. Προσοχή! Μην κόβετε τις λωρίδες μέχρι τέλους, αλλά σταματήστε πριν κόψετε τελείως την κάτω πλαϊνή πλευρά.




 Μόλις το κάνετε αυτό σε όλο το μήκος του υφάσματος, θα δείχνει κάπως έτσι:




5. Ξεδιπλώνετε το ύφασμα και περνάτε το χέρι σας μέσα από αυτό, με την άκοπη μεριά προς τα πάνω. Παίρνετε το ψαλίδι και αρχίζετε να κόβετε τα σημεία που δεν έχουν κοπεί. Προσοχή! Κόβετε κάθε λωρίδα ώστε να ενώνεται με την απέναντι πλαϊνή της, όχι ευθεία όπως κόβατε πριν! 







Σαν αποτέλεσμα θα έχετε μια πολύ πολύ μακριά λωρίδα. Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ!



7.  Πιάνετε τη λωρίδα και την τεντώνετε καλά σε όλο της το μήκος. Μόλις τελειώσετε, την τεντώνετε άλλη μια φορά από το τέλος προς την αρχή.




Όπως βλέπετε, έκοψα κατά λάθος και λίγο από το logo της μπλούζας. Εκείνο το σημείο το κόβω, αφενός γιατί δεν τεντώνει, αφετέρου επειδή αν πλεχτεί, θα κάνει δυσαρμονία με το υπόλοιπο άσπρο πλεκτό.




9. Τυλίγετε το noodle σας.




     Είστε έτοιμοι να δημιουργείτε αριστουργήματα με τις βελόνες και το βελονάκι σας! Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας δώσω ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξετε με τα noodles αλλά και πως να αξιοποιήσετε τα μανίκια που περίσσεψαν!

Εύκολο δεν ήταν;
Καλή επιτυχία!

24 σχόλια:

  1. ε......δεν κατάλαβα το μέρος που λες να προσέξουμε.. εκεί που το περνάμε στο χέρι μας και κόβουμε για να γίνει μια λωρίδα...τον τρόπο δεν κατάλαβα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ύφασμα δεν έχει κοπεί τελείως αλλά είναι ενωμένο στο πάνω μέρος, όπως φαίνεται στην εικόνα 5α. Σε εκείνο το σημείο, περνάς το χέρι σου από τη μέσα μεριά (είναι σαν τούνελ).

      Έχω σημειώσει τον τρόπο που κόβονται οι λωρίδες με μπλε γραμμή στην εικόνα 5β!

      Ίσως να δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις έτσι θεωρητικά χωρίς να το φτιάχνεις ταυτόχρονα, αλλά όταν θα το φτιάξεις και θα το έχεις μπροστά σου, οι εικόνες θα σε καθοδηγήσουν όπως χρειάζεται.

      Διαγραφή
  2. Τέλειο!! Ευχαριστώ πολύ!!!! Αρχίζω να κόβω μπλουζάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελειο tutorial! Ανυπομονώ για προτάσεις με αυτό το υλικό. Το εχω δει σε διάφορες κατασκευές, από διακοσμητικά μέχρι κοσμήματα και παντα το θαυμάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Marian! Είναι όντως φανταστικό υλικό για να δημιουργήσεις!!!

      Διαγραφή
  4. Καταπληκτικό! Να πως θα αξιοποιήσω παλιές μπλούζες εκτός από τη λύση των πανιών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Έφη μου και μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα noodles σε πάρα πολλές κατασκευές!

      Διαγραφή
  5. Ωραίο tutorial, δεν το είχα δει ποτέ πώς φτιάχνετε... το συγκεκριμένο υλικό το έχω δει μόνο σε κατασκευές κοσμημάτων, ανυπομονώ να δε τις προτάσεις σου κι για άλλες κατασκευές! την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλό tutorial και πολύ χρήσιμο! Θα αρχίσω άμεσα να κόβω τα παλιά t-shirts! Ευχαριστούμε! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Κατερίνα!! Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο!! Καλές δημιουργίες!!!

      Διαγραφή
  7. mia xara! γιατι μεχρι τωρα το επαιρνα ετοιμο! ευχαριστω για τις οδηγιες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πολυ δημιουργικη φαντασια τετοια θελουμε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο! Θυμάμαι είχα δει σε ένα περιοδικό να πλέκουν με το νήμα που έφτιαξαν ένα χαλάκι για το παιδικό δωμάτιο (είχαν χρησιμοποιήσει χειροποίητο νήμα σε παλ αποχρώσεις! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και πλέκεται πολύ ωραία!! Μακάρι να βρω χρόνο να ανεβάσω και άλλες κατασκευές με το noodle!! Τα φιλιά μου!!!

      Διαγραφή
  10. Μπορούμε να φτιάξουμε νήμα noodle από μπλουζάκια που έχουν ραφή στο πλάι κι αν ναι πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γίνεται, η διαδικασία είναι η ίδια, απλώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο τέλειο, από την άποψη ότι θα φαίνονται τα σημεία όπου υπάρχει η ραφή. Μπορείτε από τέτοια μπλουζάκια να πλέξετε καλαθάκια ή σουπλά, αλλά πιστεύω ότι σε τσάντα δεν θα είναι τόσο όμορφο το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. Υποθέτω πως δεν υπάρχει τρόπος να κοπεί διαφορετικά το ύφασμα ώστε να μην μπαίνει η ραφή στη μέση... όπως και νά ΄χει σ΄ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε επίσης:

Blog Widget by LinkWithin
Blogging tips